logo
XS
SM
MD
LG
Тернопільська
обласна клінічна
лікарня

У ТОКЛ впроваджують метод черезшкірної ендоскопічної гастростомії

Наші лікарі Тернопільської обласної клінічної лікарні Петро Сас та Юрій Бутницький разом з лікарями Збаразька центральна районна комунальна лікарня Василем Гнойовим, Ірина Галіяш та Зеновієм Мельником впроваджують метод черезшкірної ендоскопічної гастростомії. Власне, такий спосіб роботи застосували у хворої з ішемічним інсультом і розладами ковтання.

«Ця методика зменшує час перебування пацієнта в стаціонарі, переноситься легше і менш затратно, ніж накладання стоми оперативним шляхом. Таке харчування, поки відновляться рефлекси, полегшує стан пацієнта, дає можливість його відживлення та зменшує виникнення ускладнень», – пояснює лікар-хірург Петро Сас.